RWZI-Garmerwolde-overview

Duurzaam verwerken van slib bij RWZI Garmerwolde

Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Waterschap Noorderzijlvest in Garmerwolde wordt gewerkt aan het innovatief en duurzaam verwerken van zuiveringsslib. Naast het zuiveren van afvalwater wordt er gewerkt aan het terugwinnen van energie en grondstoffen (o.a. fosfaat) uit het restproduct zuiveringslib. Jansen&Heuning – Bulk Handeling Systems uit Groningen is hoofdaannemer van het project Slibkoekoverslag Garmerwolde. Zij hebben samen met diverse partners, waaronder A&I Kwant Civiel, een solide, toekomstgerichte installatie ontwikkeld. Om meer te weten te komen over dit project spraken we met Klaas Vleems, projectmanager bij Waterschap Noorderzijlvest.

Project Slibkoekoverslag Garmerwolde

“Een tijdelijke overslaginstallatie was nodig om de slibverwerking voor de twee waterschappen Noorderzijlvest en Hunze&Aa’s in de ombouwperiode te kunnen waarborgen,” vertelt Klaas. Deze tijdelijke installatie maakte het mogelijk om twee vrachtwagentrailers tegelijk te vullen en zorgde ervoor dat de oude slibkoekoverslag veilig afgebroken kon worden om plaats te maken voor een efficiëntere en duurzamere nieuwe installatie. A&I Kwant heeft voor beide installaties de constructieberekeningen, technische haalbaarheid en detailtekeningen verzorgd. Dit was essentieel om de betrouwbaarheid van de ondersteuningsconstructies van de installaties te garanderen.

Frank Munneke, projectmanager van Jansen&Heuning, speelde een belangrijke rol in de afstemming tussen de partijen en zorgde voor heldere procesvisualisaties. Dit gaf alle partners een goed inzicht in de werking en voordelen van de nieuwe installaties. De realisatie van de installaties is in februari van dit jaar officieel gestart na een Europese aanbesteding. Het twee-fase ontwerp- en realisatietraject staat model voor het innovatief samenwerken door meerdere partijen.

Verwerking van zuiveringsslib
Klaas-Vleems-RWZI
Klaas: “Naast energieterugwinning uit slibkoek ligt er een sterke nadruk op grondstoffenterugwinning. Het terugwinnen van fosfaat uit het slib is hierbij een belangrijk element. Fosfaat is een waardevolle grondstof die in veel producten zoals o.a. kunstmest en wasmiddelen wordt gebruikt. In een speciaal hiervoor door derden ontwikkelde werkingsinstallatie in Delfzijl wordt door verbranding energie teruggewonnen uit het zuiveringsslib van meerdere waterschappen. Op termijn zal uit het as van het verbrandingsproces ook fosfaat worden teruggewonnen. Dit draagt bij aan een circulaire economie en afvalreductie.”

Veilig werken

Met een doordacht ontwerp, innovatieve technologie, het toepassen van as-loze schroeftransporteurs en een verticale bandtransporteur is de nieuwe slibkoekoverslag niet alleen efficiënt, maar ook veiliger voor het personeel van RWZI Garmerwolde. “Het gesloten transportsysteem minimaliseert het directe contact met slibkoek.

Duurzaam

“Dankzij de hoge silo’s wordt er waardevolle terreinruimte bespaard. Ook de belading van vrachtwagens verloopt efficiënt via een weegbrug, wat gecontroleerd beladen mogelijk maakt,” aldus Klaas. Het resultaat is een installatie die de rioolwaterzuivering Garmerwolde in staat stelt om dagelijks grote hoeveelheden afvalwater te zuiveren en het hierbij vrijkomen zuiveringsslib te verwerken. Dit met een geschatte energiebesparing van 30% voor slibkoekoverslag.

Het project en de installatie is een voorbeeld voor innovatief samenwerken. Het laat zien hoe technische expertise bijdraagt aan duurzame oplossingen voor complexe vraagstukken rondom afvalverwerking en energieterugwinning. Wil je meer weten over onze mogelijke bijdrage binnen jouw verduurzamingsprojecten? Bekijk hier wat je van ons kunt verwachten!

Water-rwzi-garmerwolde

Meer lezen over dit project?